ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

11-02-2019
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 έλαβε χώρα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα στη Λάρισα, που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με θέμα «Ο σιδηρόδρομος στην Θεσσαλία».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νίκος Παπαγεωργίου τόνισε πως το Τεχνικό Επιμελητήριο ανοίγει τον διάλογο καθώς ο σιδηρόδρομος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και καλείται να συμβάλει στον τομέα των μεταφορών και της βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης για τις επόμενες δεκαετίες.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός στον χαιρετισμό του υποστήριξε πως για το θέμα σιδηρόδρομος στη Θεσσαλία διαπραγματευτήκαμε με το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτή τη στιγμή έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του έργου Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, ένα έργο που ωρίμασε η ΕΡΓΟΣΕ ως μελέτη και εμείς εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ένα έργο για το οποίο υπάρχει Ανάδοχος. Έχει περάσει από το ελεγκτικό και πηγαίνει για υπογραφή σύμβασης. Άρα το έργο ξεκινάει με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Πραγματικά «βάλαμε την ηλεκτροκίνηση στις ράγες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Μαβίδης εκπροσωπώντας τη Δημοτική αρχή στάθηκε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ασφάλεια των γραμμών που διασχίζουν τον αστικό ιστό της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε και η εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Ρένα Καραλαριώτου που στάθηκε στο κομμάτι της συζήτησης με την ΕΡΓΟΣΕ για να βρεθεί λύση ή με την υπογείωση των γραμμών που διασχίζουν τη Λάρισα ή με τη δημιουργία παράκαμψης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα αυτό της Πάτρας.

Όσον αφορά στον πυρήνα της εκδήλωσης: Ο κ. Χρ. Πυργίδης καθηγητής στο ΑΠΘ και ο κ. Νίκος Ιωαννίδης, τοπογράφος μηχανικός Msc , μίλησαν για τη διαχείριση της ασφάλειας στον σιδηρόδρομο και τη διαχείριση περιστατικών που αποδίδονται στην περίφραξη των σιδηροδρομικών γραμμών. Εν συνεχεία στο ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και τα αστικά σιδηροδρομικά συστήματα αναφέρθηκε ο κ. Αθανάσιος Γαλάνης, επικ. καθηγητής ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, Χρ. Διονέλλης μίλησε για τα νέα σιδηροδρομικά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ στην αξιοποίηση των τουριστικών γραμμών της περιοχής στάθηκε ο κ. Σπύρος Παπανδρεάδης, Προϊστάμενος του Δ’ Τμήματος Γραμμής Βόλου. Επίσης ο κ. Χρ. Πυργίδης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη περιφερειακού / προαστιακού σιδηροδρόμου στη Θεσσαλία. Τέλος οι κ.κ. Γιάννης Αντωνιάδης,  Πρόεδρος της ΕΕΣΣΤΥ και Κώστας Μουρουδέλης  Διευθυντής ΔΙΣΣΥ μίλησαν για τη σύνδεση γραμμής Λάρισας – Βόλου με το λιμάνι του Αλμυρού (Βιομηχανία ΣΟΒΕΛ) και το Αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου. Μπορείτε να δείτε την αναλυτική παρουσίαση πατώντας εδώ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης  ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΣΕ κ.κ. Παναγιώτης Θεοχάρης κ. Γρηγόρης Σαμπατακάκης

 

The «HELLENIC COMPANY FOR ROLLING STOCK MAINTENANCE S.A» was founded in March 2013 and is active in the field of maintenance and smooth functioning of rolling stock with a view to achieving a safe and reliable operation of rail system.

Contact

1 Karolou str., 10437 Athens

07:00 - 15:00

210 5285800

210 5285830

info@eessty.gr